Олександр Турчинов: “Рецепт до величі країни простий: справжня віра і важка праця!” 

Опубліковано:

Інтерв’ю з Олександром Турчиновим американського журналіста Josh Skaggs під час його візиту в Україну на честь святкування 1030-річчя Хрещення Київської Русі-України для щоквартального видання міжнародної місії Every Home for Christ, представник якої в Україні – Асоціація ПОКЛИК.

Україна сьогодні намагається визначитись зі своєю ідентичністю – яким чином? І яку роль відіграє в цьому процесі віра?

В першу чергу, це наша боротьба за те, щоб бути незалежними. Бог зробив всіх людей вільними. Сьогодні ми проходимо шлях жорстокої боротьби, який подолали вже багато країн, відстоюючи свободу.

П’ятий рік ми протистоїмо російській агресії. Ця країна, реалізуючи імперську політику свого керівництва, не бачить Україну вільною та незалежною.

Свого часу Бжезинський (американський політолог і стратег – ред.) сказав, що не може бути Російської імперії без України. Це розуміє і Путін, і російське керівництво. І саме тому відбувається така жорстока боротьба за Україну.

Я хочу сказати, що без віри, без Божої допомоги протистояти такій великій агресивній країні, як Росія, – неможливо.

Так сталось, що після Революції гідності я став на чолі країни, коли розпочалась російська агресія. Уявіть собі ситуацію: у нас не було тоді армії, не було дієздатних сил, не було ресурсів взагалі: порожні державні рахунки, повністю зруйнована виконавча вертикаль, як в центрі, так і в регіонах, і величезні мільярдні борги.

Скориставшись цими умовами, Росія починає свою агресію. Її Парламент приймає рішення щодо введення військ в Україну. Вони захоплюють Крим, починаються провокації в багатьох регіонах України, звучать сепаратистські заклики тощо. На кордоні з Україною стає 200-тисячна армія Путіна. І чи можна було протистояти цьому і перемогти без Божої допомоги?

Господь допоміг нам перемогти на Майдані, коли беззбройні люди змогли протистояти жорстокій владі, яка вже готова була вбивати. Господь допоміг нам вистояти у 2014 році, коли партнери, на жаль, не допомогли нашій державі.

Тому я переконаний, що свобода нашої держави, її незалежність неможливі без мужності наших людей, без їхньої віри й допомоги.

Як я розумію, Україна переживає зараз поворотний момент. На чому б ви хотіли акцентувати увагу американської аудиторії?

Україна сьогодні обрала демократичний шлях європейської інтеграції. Ми хочемо бути вільною, незалежною, демократичною країною. Але в сучасному демократичному світі існує багато проблем.

Ми живемо в останні часи. Господь говорить про те, що в останні часи віра дуже ослабне.

Ми хочемо інтеграцію в Європу, але в Європу Лютера, Кальвіна, протестантів, які побудували її. Тому що, на жаль, ця Європа зникає.

Все менше й менше християн впливають на загальнодержавні процеси. Під прапорами толерантності й гендерної рівності в багатьох європейських країнах приймаються рішення, які протирічать Біблії і тому фундаменту, на якому ці країни були побудовані.

Хочу сказати, що в США ситуація не набагато краща. Країна втрачає свій вплив, перестає задавати парадигму розвитку суспільства.

Ми прагнемо мати європейську демократичну країну, ми хочемо для України зберегти цінності, які притаманні саме християнській державі. І тут є багато протиріч, через які нам потрібно пройти.

Поділіться Вашою надією для України.

Знаєте, я хочу вірити (і на це працювати) в те, що Україна буде насправді  християнською державою. Вважаю, що саме це буде відрізняти її від інших, в тому числі європейських країн.

Багато людей, а також і європейські політики, не розуміють, що те, що вони сьогодні мають – можна дуже швидко втратити. Господь каже, що перші можуть стати останніми.

Для нас важливо не копіювати ті недоліки, які починають домінувати в цих державах. Це не пов’язано з демократією та розбудовою країни. Йдеться про нав’язування під виглядом різних гендерних програм  “толерантного” ставлення до пропаганди гомосексуалізму тощо.

Це пліснява, яка є на європейському християнському фундаменті. Не лобісти цих програм збудували велику Європу – вони не змінювали світ. Це зробив Христос і ті люди, які пішли за Ним.

І коли протестантський фундамент Європи, Штатів буде зруйнований – то зруйновані будуть і країни.

Тому я вважаю, що саме на протестантському, християнському фундаменті треба розбудовувати країну.

Ми віримо у свободу людини. В нашій країні люди не переслідуються за будь-якими ознаками, але ми не повинні допустити, щоб християни і Біблія ставали в опозицію до розвитку держави.

Я переконаний, що і законодавча база, і всі стратегічні рішення повинні базуватися на Слові (Біблії – ред.).

Саме таким чином будувались великі країни, і те, що вони починають про це забувати – це їхня велика проблема.

Ми виступаємо за демократичну, чесну і прозору владу, але ми за те, щоб все ж таки християнський фундамент країни був незмінний.

Біблія не пише про те, що в Содомі й Гоморі люди жебракували чи були найбіднішими. Не сказано, що вони жили гірше, ніж інші міста. Можливо, навіть вони були заможними, але коли там не стало праведників, коли гріх став для них нормою існування, то Господь їх спалив…

Хтось скаже, що він вчинив “не толерантно”, але Господь є справедливий. Я дуже не хотів би, щоб наша країна чи інша дружня країна повторила цей шлях.

Є більш важливі критерії, ніж розмір доходів, якість життя, за якими Господь нам дає оцінку.

Коли ці критерії дотримуються, то тоді будуть і високі доходи, і якісний рівень життя. Якщо ж вони не будуть дотримуватись – ні капітал, ні Міжнародний валютний фонд не допоможуть нам.

 

На Вашу думку, люди в Україні готові до того, щоб Бог почав рухатись потужним способом?

Коли б усі люди в України були б до цього готові, то наша країна була б найсильнішою і найзаможнішою державою у світі. Але, на жаль, це поки не так. Тому над цим треба працювати.

Я вірю, що країна зміниться тоді, включаючи ситуацію з корупцією і в питаннях розвитку економіки, і в зміцненні безпеки, коли зміняться самі люди. Коли більшість громадян зрозуміє, що їхнє завдання у цьому світі вже написано в Книзі, яку вони ще не прочитали. Коли вони зрозуміють, що Боже благословіння значно важливіше, ніж будь-які інші стратегічні речі й кредит валютного фонду.

Адже що саме відрізняє сприйняття протестантом, християнином світу від іншої людини? Невіруючі вважають, що всі проблеми – від поганих керівників, зрадників-союзників, неефективних менеджерів. Але вони не розуміють, що проблеми в них самих – у їхніх серцях. Висновок: хочеш, щоб стало все на порядок краще? Стань краще сам! Хочеш, щоб усе навколо змінилось на краще – змінися сам.

І друга проблема, яку не всі хочуть чути й розуміти, це: якщо хочеш краще жити, то треба краще працювати.

Всі чомусь вважають, що раптом хтось прийде до влади з дуже цікавою програмою, пообіцяючи щось нестандартне, і зразу все зміниться – без важкої праці, без зусиль. Але це все обіцянки й примітивний популізм і, на жаль, в нас більшість людей голосують за популістів, за тих, хто обіцяє зразу якісь дива.

Чесна розмова з людьми не завжди позитивно сприймається. Але Господь не підтримує популістів – тих, хто говорить неправду. Вона веде до пекла.

Досвід України, Радянського Союзу та багатьох інших держав свідчать про це. Тому рецепт шляху до величі країни дуже простий: справжня віра і важка праця.

Те, що Україна п’ятий рік протистоїть такій ядерній Росії, і вона поки що не може нічого з нами зробити – це якраз свідчення Божого благословіння.

У Бога є бачення та перспектива для України, і наше завдання не підвести Його в цьому. Ми хочемо виправдати Його довіру.

Josh Skaggs для Every Home for Christ

Фото: Danielle Schmidt