І бідним, і заможним потрібен Господь

Опубліковано:

Євангельська церква “Оселя благодаті” діє у Переяславі вже понад тридцять років. Віряни церкви радо несуть Благу Звістку містянам. Вже багато років поспіль вони влаштовують різдвяні походи на початку кожного року.  Це – колоритні, радісні заходи, під час яких віруючі вітають та обдаровують багатьох жителів міста. Такий захід було влаштовано і цього року. Під час різдвяного походу – 2021, крім інших подарунків, людям дарували й листівки від Асоціації ПОКЛИК.

Різдвяні походи не можна порівняти з традиційними колядками. Адже у  Біблії не знаходимо такого формату. Але ж свято є свято. Багато хто збирається у сімейному колі за святковим столом. Таким святкуванням часто не вистачає атмосфери духовності. З цього і виникала ідея різдвяних походів. Про це розповідає виданню Переяслав.City служитель церковної громади Олександр Бойко.

На відміну від колядників під час різдвяних походів учасники не просять “дайте, дядьку, п’ятака”, а навпаки, самі обдаровують господарів. “Коли Ісус народився у Віфліємі, до нього, як відомо, прийшли поклонитися царі. Вони не просили у Нього щось, а принесли із собою дари. Не знаю, чи вони тоді ще й співали щось. Ми ж, коли приходимо в оселі до людей, ще й співаємо про народження Ісуса. Думаю, це – нормально. Адже у центрі цих святкувань, що чи не найбільше упродовж століть пошановуються в усьому світі, повинен бути саме Господь”, – розповів служитель.

Готувалися до цього заходу у церкві завчасно. У соціальних мережах волонтери розмістили повідомлення про нього. Далі запрошували людей, які бажають, щоб до них завітали, подавати заявки.

Ми влаштували похід напередодні 7 січня, у Святвечір. Почали о сімнадцятій годині. У нас уже є звичай спочатку обходити оселі людей, що проживають неподалік приміщення нашої церкви на вулиці Гімназійній, де суцільний приватний сектор. Просто дивилися, де у будинках горить світло. Запитували людей, чи можемо привітати їх з Різдвом. Таким чином обійшли десь 10-15 будинків. Не відмовляли нам майже ніде. А потім почали їздити по домовленим заздалегідь адресам. І таким чином відвідали ще зо два десятка будинків. Закінчили свою акцію лише о десятій вечора. Насамкінець одна родина наших вірян запросила вже нас, учасників походу, на чаювання. Так що по домівках ми розійшлися того вечора лише десь об одинадцятій“, – зазначив Олександр.

Служителі відвідали як бідні родини, так і досить заможні. Майже всі вони – нецерковні люди. Дарували цукерки, різдвяні листівки. Також клали у коробки з подарунками календарі та інформаційні листівки з розкладами богослужінь, щоб люди розуміли, де для них відкриті двері у Переяславі. Подарунки купували за рахунок спонсорів. Адже існують віруючі люди, які жертвують кошти, щоб у такий спосіб послужити Богові. У різдвяній групі було дванадцять осіб переважно молодого віку. Із святкової атрибутики носили різдвяну зірку.

Цього року ми вперше відвідали з привітаннями родину глухонімих. Для нас це було реально дуже незвично. Навіть думали, що буде проблема спілкуватися з ними. Подружжю 40-50 років. Проживають у приватному секторі. У них двоє дітей і лише менший хлопчик  чує і розмовляє. От через нього ми і розмовляли, а вже, щоб донести до них зміст наших пісень про Христа, тексти написали на великих аркушах паперу. Так що по їхньому виразу обличчя, міміці було видно, що вони не лише розуміли зміст, а й співали разом з нами. Насправді це було дуже зворушливо. Так що увесь цей захід і на нас, учасників походу мав величезний вплив. Бо не лише ми людям щось приносили, а й самі отримали великий заряд позитиву, бадьорості“, – додав служитель.

Також церковна громада Переяслава у різдвяні дні відвідала 25 домівок малозахищених людей, яким вручили подарунки з листівками від Асоціації ПОКЛИК. Водночас для дітей міста і деяких сіл району проводилися лялькові вистави. Загалом пройшло 5 вистав, на які в умовах карантину збирали до 50 дітей.

За матеріалами Переяслав.City