Флешмоб “Зустрічай Царя” розказав про Пасху киянам

Опубліковано:

На Пасху флешмоб у центрі Києва, згідно з біблійним сюжетом, за участю Ісуса Христа, Його учнів та віслюка зібрав тисячі глядачів.

В неділю 8 квітня в центрі Києва було людно – городяни святкували Пасху! І хоча цього року на Софіївській площі працювала виставка не лише язичницьких атрибутів – писанок, а й за “новомодними” західними зразками ще й кроликів!, справжнє пасхальне дійство розгорнулось біля Михайлівського собору, де опісля 17:00 розпочався флешмоб “Зустрічаймо Царя!” в рамках “Твоя Пасха Fest”.

Спочатку переодягнені актори пропонували перехожим взяти до рук вербові гілочки та коли “з’явиться Цар” вітати Його. І ось з арки собору вздовж стіни у напрямку гостей фестивалю вийшов Цар – Ісус Христос, поруч з яким йшов віслюк, а позаду одягнені за староєврейським звичаєм учні та прихильники Месії.

За сценарієм флешмобу, актори пройшли вздовж натовпу, який радісно вітав Христа, та піднялись на сцену, де Ісус (якого грав іранець на ім’я Амінь) виголосив нагорну проповідь. Далі на глядачів чекали сцени з останніх днів Ісуса Христа на землі, Його розп’яття та воскресіння. Серед акторів були й діти – вихованці притулку “Отчий дім”. Найменшому артисту виповнилося всього 4 роки.

Ми готувались до цього флешмобу близько 5-ти тижнів, – розповідає Анна Чернець, режисер вистави.  – Серед акторів було лише два професіонали, інші – аматори, які час від часу грають у театральних служіннях. Ми три дні писали фонограму, а репетиція на Михайлівській в нас була лише за годину до початку флешмобу, але за відгуками захід досяг своєї мети: я бачила, як пісні, вірші та саме дійство викликало у людей сльози на очах. Вони покинули мальовничі фігурки кроликів, захопливі атракціони, щоб насолодитись справжнім сенсом Пасхи та привітати Царя”.

До речі, віслюка, який раніше вже грав у Різдвяній виставі, привела на флешмоб одна з волонтерів зовсім безкоштовно. Тваринка зіграла ідеально, але після останнього кола з Ісусом зупинилась та відмовилась рухатись далі – організаторам силою треба було заштовхувати її в фургон.

Після того, як актори зійшли зі сцени, вони занурились у натовп перехожих на Софіївській площі, даруючи їм листівки та вітаючи зі Світлим Воскресінням Христовим. А на сцені ще до самого вечора лунав величний спів, віддаючи Ісусу славу над схилами Дніпра.